Werkschoenen bestellen? Ga naar  DB FootWear

Bel ons: 0186 - 769 061 | Naar uw persoonlijke webshop? Ga naar  inlog KMS

Disclaimer: geen algemene webshop… wel een complete showroom en persoonlijke webshop!

DB WorkWear

Gehoor­bescherming

Werkt perfect!

Schade aan het gehoor door harde geluiden ontstaat sneller dan men denkt. Het dragen van gehoorbescherming kan beschadiging van het gehoor voorkomen. Wanneer er eenmaal schade opgelopen is aan het gehoor kan dit niet meer herstellen. Gehoorbescherming moet aangeboden worden wanneer er 80 decibel (dB) geluid op de werkplek is. Wanneer het aantal dB boven de 85 komt is er zelfs een wettelijke draagplicht voor werknemers.

 

Wanneer een geluid schadelijk is voor het gehoor hangt af van het aantal dB en de tijdsduur. Zo is 80 dB schadelijk wanneer je 8 uur lang hieraan wordt blootgesteld. Wanneer het geluidsniveau stijgt wordt de tijd die je eraan kan worden blootgesteld zonder gehoorbeschadiging drastisch korter.

Bij het kiezen van een gehoorbescherming dient rekening gehouden te worden met de juiste geluiddemping en het draagcomfort. Bij het werken in een lawaaiige omgeving, of het nu voor een paar minuten of voor meerdere uren is, is gehoorbescherming altijd nodig. Een werknemer die zijn gehoorbescherming afneemt, omdat hij zich hiermee niet 100% comfortabel voelt, riskeert zijn gezondheid.

 

Zie tabel:

Geluidstabel

Wat is dB(A)?

dB(A) is de eenheid voor de sterkte van het geluid afgestemd op de gevoeligheid van het menselijk oor. De reden dat de dB(A) in plaats van een gewone decibel bij geluidmetingen en geluidberekeningen wordt toegepast heeft te maken met de gevoeligheid van het (menselijk) oor, die voor de verschillende frequenties van het geluid niet gelijk is.

 

Wanneer eenmaal bekend is dat geluidsniveaus overschreden worden, is de beste preventie nog altijd het aanpakken van de bron. Wanneer het geluid niet ingekapseld kan worden of het niveau blijft te hoog, pas dan zijn gehoorbeschermers een vervolgstap.

 

Wat betekent SNR?

SNR is een enkelvoudig nummer beoordelingssysteem (Single Number Rating), volgens de internationale norm ISO 4869. De testen worden uitgevoerd door commerciële laboratoria die onafhankelijk van de fabrikanten opereren.

SNR’s worden uitgedrukt in decibellen (dB’s) en worden gebruikt als leidraad voor het vergelijken van de mate van geluid reducerende capaciteiten van de verschillende gehoorbeschermers. De SNR wordt afgetrokken van een gemiddeld gewogen geluidsniveau om de mate van geluidsdruk aan het oor te meten als men de gehoorbeschermer draagt. Een SNR waarde van bijvoorbeeld 26 dB absorbeert 100 dB en reduceert tot 74 dB.

 

HML waarden

De HML waarden geven aan hoe hoog de geluidsreductie is in drie frequentiegebieden: H= hoog, M= medium, en L= laag. Deze frequenties zijn H (hoog): tussen 2000 en 8000 Hz, M (medium): tussen 1000 en 2000 Hz en L (laag): tussen de 63 en 1000 Hz.

Gehoorbescherming

Type gehoorbescherming

Samenrolbare oordoppen

Voor de meeste gebruikers zijn samenrolbare oordoppen van langzaam expanderende schuimstof ideaal.. Nadat de oordop in het oor is ingebracht, zet de schuimstof uit: de oordop neemt de vorm van de gehoorgang aan en zorgt voor veilige bescherming.

 

Voorgevormde oordoppen
De voorgevormde oordoppen zijn vervaardigd uit buigzame materialen en zijn zodanig voorgevormd dat ze in de meeste gehoorgangen passen. Ze zijn meestal verkrijgbaar met koordje zodat ze minder snel worden kwijtgeraakt. Deze herbruikbare oordoppen zijn comfortabel, hygiënisch en vaak voordelig.

 

Gehoorbeugels

Gehoorbeugels zijn gebruiksvriendelijk, handig en bijzonder comfortabel: makkelijk op en af te zetten en rond de nek te hangen, en dus uitermate handig wanneer deze niet continu worden gedragen.

De meeste modellen zijn voorzien van vervangingsdoppen, zodat een gehoorbeugel een kostenbewuste investering is.

 

Gehoorkappen

Een gehoorkap bestaat uit twee stijve schelpen met zachte kunststof kussen die rond de oren afdichten om het omgevingsgeluid te dempen. Deze gehoorkappen zijn populair vanwege hun gebruiksvriendelijkheid en hoog draagcomfort. Ze zijn vaak leverbaar in uitvoeringen met hoofdband, nekbeugel, helmbevestiging en opvouwbaar.

Gehoorkappen zijn onder te verdelen in passieve, elektronische en communicatie gehoorkappen.


Om degelijk tegen het hoofd te liggen dient de gehoorkap de oren volledig te omsluiten. De hoofdbeugel zodanig instellen dat de kussens een gelijkmatige druk rond de orden uitoefenen, hiermee krijgt u de beste geluidsdemping. Verwijder het haar onder de kussens vandaan. De kussens dienen minimaal 2x per jaar vervangen te worden, scheuren vertonen of niet goed meer afdichten.

 

Otoplastieken

Otoplastieken zijn persoonlijk aangemeten gehoorbeschermers. Elk otoplastiek is uniek. Let er wel op dat elke vijf jaar de gehoorgang verandert in verband met het groeien van de oren. Tijdens het productieproces van de otoplastieken wordt er een speciaal filter geplaatst. Deze zorgt ervoor, dat al het schadelijke geluid wordt afgevlakt en de hoeveelheid dB(A) wordt gereduceerd tot onder de toelaatbare grens van 80 dB(A). Door zijn optimale bescherming en zijn perfecte pasvorm, is de otoplastiek de meest efficiënte en comfortabele gehoorbescherming.

EN 352-1:2002

Gehoorkappen

EN 352-2:2002

Oordoppen

EN 352-3:2002

Aan industriële veiligheidshelmen bevestigde gehoorkappen

EN 352-4:2001

Niveau-afhankelijke gehoorkappen

EN 352-5:2003

Actieve geluidsreducerende gehoorkappen

EN 352-6:2003

Gehoorkappen met elektrische audio input

EN 352-7:2003

Niveau-afhankelijke oorproppen

EN 352-8:2008

Gehoorkappen met muziekvoorziening

EN 458:2016

Aanbevelingen voor keuze, gebruik, verzorging en onderhoud

EN 13819-1:2003

Fysische beproevingsmethoden gehoorbeschermer

EN 13819-2:2002

Akoestische beproevingsmethoden gehoorbeschermers



Wij vinden persoonlijke aandacht, betrouwbaarheid en een efficiënte werkwijze heel belangrijk.

Adres

Voltastraat 11,
3281 NG Numansdorp
0186 769 061
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze merken


© DB WorkWear - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring