Werkschoenen bestellen? Ga naar  DB FootWear

Bel ons: 0186 - 769 061 | Naar uw persoonlijke webshop? Ga naar  inlog KMS

Disclaimer: geen algemene webshop… wel een complete showroom en persoonlijke webshop!

DB WorkWear

Valbeveiliging

(Be)valt goed!

Valbeveiliging is ontworpen om ongelukken te voorkomen of om gevolgen van ongelukken op het werk zoveel mogelijk te vermijden. Persoonlijke beschermingsmiddelen voor valbescherming worden veel gebruikt in allerlei sectoren.


Richtlijnen voor werken op hoogte

 • Het gebruik van valbeveiliging is van 2,5 meter hoogte verplicht indien er valgevaar is en er geen andere veiligheidsvoorzieningen getroffen kunnen worden
 • Vermijd wanneer mogelijk werken op hoogte
 • Gebruik andere middelen, zoals veiligheidsrail om vallen te voorkomen, als werken op hoogte niet kan worden vermeden
 • Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen ter vermijding van gevaarlijke situaties
 • Gebruik persoonlijke valbeveiliging, die bij een val de afstand en kracht van de val tot een minimum beperken

Valbeschermingsmethodes 

Elimineren: Het veranderen van de werkomgeving of taken, zodat geen werk op hoogte hoeft te worden uitgevoerd


Conventioneel:
P
assieve middelen, zodat iemand niet over een rand kan vallen 


Begrenzing: 
Gebruik van valbeschermingsuitrusting, zodat iemand niet bij de rand kan komen


Valbescherming: 
Gebruik van valbescherming om een val die bezig is te stoppen


Werkprocedure:
 
Gebruik van zones en
waarschuwingen, zodat mensen zich bewust zijn van de gevaren
 


Redding: Wanneer werk op hoogte wordt uitgevoerd, moet er een reddingsplan zijn


Factoren om rekening mee te houden

Verankering

Ankerpunten zijn belangrijk in elk systeem. Ze moeten op de juiste plekken worden aangebracht en moeten zonder enige twijfel solide zijn.


Lichaamsondersteuning

Een harnas biedt de beste bescherming en ondersteuning wanneer je het afstemt op het type werk wat u verricht. Er zijn veel verschillende opties verkrijgbaar die geschikt zijn voor specifieke werksituaties. 


Verbindingsmiddelen

De verbinding die nodig is tussen de verankering en het harnasgordel. Minimaal een vanglijn systeem (schokabsorberende vanglijn). Hierin zijn veel combinatiemogelijkheden van vanglijnen met vaste en instelbare lengte, vanglijn met rugbevestiging of Y-gesplitste lijn beschikbaar.


Redding

Letsel door ophanging (hangtrauma) kan al na vijf minuten nadat een persoon in een harnas is gevallen optreden. Je kan er niet altijd op rekenen dat er met vijf minuten een reddingsteam aanwezig is. Daarom zijn er ook een aantal reddingsmiddelen die u helpen iemand snel, veilig en met succes te redden.

Valbeveiliging

Harnassen

Het gebruik van valbeveiliging is van 2,5 meter hoogte verplicht indien er valgevaar is en er geen andere veiligheidsvoorzieningen getroffen kunnen worden. Hierbij is het van essentieel belang dat het juiste harnas wordt gebruikt. U wilt uiteraard een perfect passend harnas. Harnassen zijn er vaak in verschillende maten, zodat er voor iedereen een goed passend harnas is. Echter passen de meeste mensen in een standaardmaat.

 

(Automatische) valstopapparaten

Tijdens een val treden grote krachten op. Wanneer de juiste combinatie van harnas, valstopper en valdemper wordt gebruikt zal de maximale kracht beperkt blijven tot 4,5 tot 5,5 kN, deze hoeveelheid kracht kan geen schade aan het lichaam aanrichten.


Vele valstopapparaten zijn zowel geschikt voor valbeveiliging bij het klimmen en dalen langs de constructie alsook bij horizontale verplaatsingen op hoogte. Bij het klimmen en dalen dient het ophangpunt natuurlijk boven het hoofd van de gebruiker aan de constructie bevestigd zijn. (Let op: niet alle valstopapparaten mogen horizontaal gebruikt worden)

Vanglijnen

Er zijn in principe twee type vanglijnen:

 • Veiligheidslijnen waardoor iemand niet in een gevaarlijke situatie kan komen
 • Schokabsorberende vanglijnen indien er gevaar voor vallen bestaat

 

Verder zijn er nog een paar tips om mee te nemen in uw keuze voor de juiste vanglijnen.

 • Houd de beoogde toepassing in gedachten als u de vanglijn kiest
 • Zorg ervoor dat de vanglijn de juiste lengte heeft zodat de persoon zich voldoende kan bewegen
 • Kies het juiste materiaal
  • Draadkabel is het best voor omgevingen met veel hitte of in de buurt van scherpe kanten
  • Touw of band is geschikt voor de meeste andere toepassingen
 • Het beste is dat u alle componenten zoveel mogelijk van hetzelfde merk bestelt. Componenten die door verschillende fabrikanten worden gemaakt kunnen niet goed op elkaar zijn afgestemd.Positioneringslijnen

Positioneringslijnen hebben één duidelijke functie: de gebruiker in staat stellen om te werken met gebiedsbegrenzing, ook wel positionering of retentie genoemd. Dit betekent dat de lengte van de lijn zo is afgesteld, dat de gebruiker onmogelijk voorbij de dakrand kan komen. Valgevaar wordt door deze positionering uitgesloten.

 

Ook zorgen deze lijnen ervoor dat de gebruiker de handen vrij heeft tijdens de werkzaamheden. Dit werkt veiliger en comfortabeler doordat het meer bewegingsvrijheid geeft. Dit type lijn is niet geschikt als valbeveiligingsmiddel en moet dus altijd gebruikt worden in combinatie met een vanglijn.

 

Veiligheidshaken

Ons assortiment veiligheidshaken bestaat uit vele diverse soorten en maten. Alle veiligheidshaken zijn vervaardigd van staal of aluminium en voldoen aan de minimale vereiste weerstand van 15 kN. Het zijn verbindingselementen die voorkomen in een zeer groot deel van alle valbeveilingstoepassingen.

 

Veiligheidshaken zijn verkrijgbaar met verschillende openingen, afmetingen en sluitingsmechanismen. Sommige veiligheidshaken zijn met maximaal twee eenvoudige manuele handeling te openen. De meeste haken hebben echter een draaimechanisme of een automatische sluiting.

 

Ankerpunten

Keuzen van verankering is voornamelijk afhankelijk van de toepassing. U moet de werkomgeving zorgvuldig verkennen, vooral het type constructie waaraan de verankering wordt bevestigd.

 

U dient ook rekening te houden met het gewicht wanneer iemand de hele dag het koppelstuk met zich mee moet dragen. Wanneer u hierover meer advies wilt kunt u altijd iemand van DB WorkWear raadplegen voor advies.

Wij vinden persoonlijke aandacht, betrouwbaarheid en een efficiënte werkwijze heel belangrijk.

Adres

Voltastraat 11,
3281 NG Numansdorp
0186 769 061
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onze merken


© DB WorkWear - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring